kuchmistrz >>> przepisy >>s. główna


Taco i tortilla

Ostatnio będąc w meksykańskiej restauracji z przyjacielem usłyszałem opinie, która ponoć jest dość popularna w kręgach kucharzy hobbystów: "Zrobienie wsadu do Taco jest rzeczą dość prostą a i poimprowizować w stylu Mexico można, ale jak zrobić ten placek? Ostatnio próbowałem w naleśniku , ale to nie to samo."
Rozumiem, że "improwizacja w stylu Mexico" to z reguły czerwona fasole, chili i mięso mielone, natomiast z Tortillą pojawia się już problem. W takim razie postaram się w jakimś stopniu pomóc zarówno w przyrządzeniu Taco, jaki i w podkreśleniu klimatu "improwizacji w stylu Mexico". (bardzo podoba mi się to określenie)

T o r t i l l a:


Na wstępie będą nam potrzebne 2 szklanki mąki kukurydzianej, 1 szklanka mąki pszennej, 1 łyżeczka soli. Wszystkie te składniki przesiewamy przez sito i dodajemy łyżeczkę masła oraz tyle wody, aby po zagnieceniu uformowało się gęste ciasto (zwykle około 1/3 szklanki). Ciasto zagniecione w kulę odstawiamy na 30 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury około 180oC. Teraz pozostaje nam już uformowanie cienkich placków (powinno wyjść jakieś 12-16 sztuk) i posmarowanie ich olejem (możemy użyć do tego pędzelka). Tortillę pieczemy w piekarniku z obu stron tak by stały się suche, ale jeszcze elastyczne (kolor dość blady miejscami podpieczony). Możemy je już podczas pieczenia zawinąć tak aby utworzyły "kieszeń".

 T a c o :  


Około 0,5 kg mielonej chudej wołowiny, 2 posiekane ząbki czosnku i jedna pokrojona cebula lądują na patelni z olejem. Po usmażeniu odlewamy nadmiar tłuszczu. Dodajemy przyprawy (1 łyżeczka Sosu Worcaster, 1 łyżeczka soli, 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne) i dokładnie mieszamy. W tym miejscu powinniśmy mieć już gotowe Tortille, a jeżeli nie no to się do nich zabieramy. Do każdej gotowej tortilli nakładamy nadzienie z mięsa, oraz pokrojone w kostkę pomidory, liść sałaty, łyżeczka sosu Enchiladas i drobno utarty ser Cheddar

Jacek Szewczyk

 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [euroserwer]