mięsa i dziczyzna>>> przepisy >> s. główna


Kilka sposobów na szynkę

 

 


 

W musztardzie.


Umyte i osuszone mięso oprószamy pieprzem i solą, smarujemy grubą warstwą musztardy gruboziarnistej. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

 

W słodkiej glazurze.


Osolone mięso układamy na wysmarowanej olejem żaroodpornej folii. 15 minut przed końcem pieczenia folię rozchylamy i smarujemy szynkę karmelem lub miodem.

 

W ziołach.


Osolone mięso smarujemy olejem i wstawiamy do gorącego piekarnika. 15 minut przed końcem pieczenia posypujemy posiekanymi ziołami; natką, koperkiem, szczypiorkiem, trybulą, tymiankiem, bazylią.

 

W sosie.


Mięso zalewamy osolonym wrzątkiem, osączamy i pieczemy skrapiając piwem, wytrawnym winem, ewentualnie rosołem lub marynatą, w której wcześniej trzymaliśmy mięso.


 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [euroserwer]