obiad inaczej >>> przepisy >>> s. główna


Fondue (fr.; wym. fądü)

Fondue to narodowa potrawa Szwajcarów. Potrawę przyrządza się w żaroodpornym naczyniu podgrzewanym od dołu (np. na maszynce spirytusowej). Do naczynia wlewamy białe wino, podgrzewamy, dodajemy żółty ser (najlepiej ementaler i grojer) i trochę kirszu (bezbarwna wódka o silnym zapachu, wydestylowana z przefermentowanych czarnych wiśni). Gdy podgrzana masa jest odpowiednio płynna, macza się w niej kawałki bułki i spożywa. Zgodnie z tradycją podczas jedzenia fondue nie należy pić wina, gdyż potęguje ono niestrawność. Wino można pić dopiero po jedzeniu.

 

Na podstawie: Leksykon Sztuki Kulinarnej autorstwa Macieja Halbańskiego

Poniżej dwa przepisy zaczerpnięte z francuskiej książki kucharskiej

 

 

Fondue sabaudzkie(Fondue savoyarde)

czas: 15 min.

s k ł a d n i k i :

800g tartego żółtego sera, 2 ząbki czosnku, 1/2 l białego wytrawnego wina, 50g wytrawnej wiśniówki, 1 łyżeczka do kawy mąki ziemniaczanej, 2 szczypty sody oczyszczonej, 2 szczypty gałki muszkatołowej, sól, pieprz; 1 bułka paryska.

1.Pokrojoną w dużą kostkę bułkę ułożyć na talerzach.

2.Natrzeć czosnkiem kamionkowe żaroodporne naczynie do fondue (ew. szklane), resztki czosnku zostawić wewnątrz naczynia. Wlać wino i podgrzewać na średnim ogniu. Powoli wrzucać tarty ser przez cały czas mieszając drewnianą łyżką. Gdy masa zaczyna gęstnieć, dodać do smaku sól i pieprz, mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w odrobinie wina, sodę, wiśniówkę i gałkę muszkatołową.

3.Naczynie z gorącym fondue postawić na stole na maszynce spirytusowej, tak aby fondue cały czas było w stanie wrzenia.

4.Bułkę nabić na widelec lub szpadkę i maczać w fondue.

 

Uwagi:-- najlepszy smak ma fondue z 2 gatunków sera; jednym z nich powinien być ementaler -- dzięki sodzie oczyszczonej dodanej pod koniec gotowania fondue jest lżej strawne -- mąka ziemniaczana zapobiega zwarzeniu się fondue -- zwarzone fondue można uratować dodając kroplę octu -- wszystkie osoby siedzące przy stole jedzą fondue z tego samego naczynia -- do fondue podaje się białe wytrawne wino.

 

Fondue z Franche-Comte

czas: 25 min.

s k ł a d n i k i :

6 jajek, 1/3 wagi jajek drobno utartego żółtego sera, 1/6 wagi jajek masła, 100g białego wytrawnego wina, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, gałka muszkatułowa.

1. Kamionkowe żaroodporne naczynie natrzeć wewnątrz czosnkiem. Resztki czosnku pozostawić w naczyniu.

2. Wlać wino i postawić naczynie na małym ogniu. Do gorącego wina wrzucać ser i mieszać do otrzymania jednolitej masy.

3.Dodać ubite jajka i masło. Pozostawić na ogniu 7-8 min., aby fondue zgęstniało. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatałuwą. Fondue musi być ostre.

4. Podawać na ogrzanym, posmarowanym masłem półmisku.

 

 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [euroserwer]

fizjoterapia Kraków   Bankiety Kraków  dom opieki Kraków