przystawki >>> przepisy >> s. główna


PASTY KANAPKOWE:sardynkowa i z soczewicy z orzechami

s k ł a d n i k i :


sardynkowa

puszka sardynek w zalewie
lub wędzony śledź
2 łyżeczki musztardy dijon
1 łyżka drobno posiekanej cebuli
pół łyżeczki soku z cytryny

soczewica i orzechy

filiżanka zielonej soczewicy
pół filiżanki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżeczki musztardy Dijon
1 łyżka octu winnego czerwonego
ostra czerwona papryka
sól i pieprz

 


   

 

Odcedzić sardynki i rozgnieść widelcem razem z musztardą. Dodać cebulę i sok cytrynowy. Jeśli lubimy potrawy na ostro, możemy doprawić pieprzem.

 

-------------------

 

Soczewicę opłukać i zalać zimną wodą i zagotować, aż nasiona będą miękkie (ok. 30 min). Odcedzić nasiona i miksować z resztą składników, aż do uzyskania gładkiej masy. Doprawić do smaku solą pieprzem i papryką.

Jeśli pasta będzie zbyt sucha możemy dodać odrobinę przegotowanej wody.

 

Obie pasty są doskonałe na grzanki.


 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [euroserwer]