przystawki >>> przepisy >> s. główna


Ziemniaki po irlandzku

 

s k ł a d n i k i :

18-20 obranych ziemniaków,
1 cebula,
3 łodyżki selera,
110g pieprzu angielskiego (ziele angielskie),
300g gęstego, zawiesistego rosołu
1 filiżanka mleka,
1 zielona papryka,
110g masła lub margaryny,
sól i pieprz do smaku,
225-340g utartego sera cheddar


   

Ugotować ziemniaki w bardzo dużym garnku, następnie schłodzone pokroić w kostkę. Włożyć do żaroodpornego naczynia. Drobno pokrojona cebulę, seler i paprykę dusimy na maśle w garnku, aż cebula stanie się przeźroczysta. Następnie dodać rosół i mleko i zagotować od czasu do czasu mieszając. Wsypać ser i rozgrzewać do momentu, aż ser się roztopi. Wmieszać pieprz angielski.


Polać ziemniaki sosem. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Od razu wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 1800C przez 20-25 minut.

 

 

Na podstawie: Kathy Fellows zaczerpnięte z "Balsam dla duszy-książka kucharska",Dom Wydawniczy "Rebis", Poznań 1998

 

 

[savoir-vivre] [ciekawostki][przepisy] [wpisz się do serwisu] [ciekawe strony][przewodnik][4hotele.pl] [euroserwer]