puby.com

przewodnik po restauracjach   

© Euroserwer 2000 

  [savoir-vivre]  [ciekawostki]  [przepisy]  [wpisz się do serwisu]  [euroserwer]  [ciekawe strony]  [mikrofalówka]

  

 
    >>  ciekawostki  >>  świeżość jajek
 
Jak rozpoznać, czy jajka są świeże?
   


1. WSTRZĄSANIE
Jajko średniej wielkości, mające jeden dzień waży około 50 g. Pęcherzyk powietrza znajdujący się w jego bardziej zaokrąglonym końcu ma minimalną wielkość. Jednak jego objętość powiększa się nieznacznie każdego dnia. Jajko, którym potrząśniemy tuż przy uchu, nie wydaje żadnego dźwięku - gdy jest bardzo świeże. Przy starszych jajkach słychać bardzo słabe, tępe dźwięki.

2. W WODZIE
świeże jajko włożone do wody idzie na dno, jajko mające od tygodnia do 10
dni pływa na powierzchni.

3. PRZY ROZBIJANIU
Białko musi tworzy gruba warstwę, przykrywającą żółtko. W żadnym wypadku
nie powinno się szeroko rozlewać. Bacznie sprawdzamy również zapach oraz
barwę żółtka, pamiętając jednak, że piękny, żółty kolor uzyskać można obecnie w sztuczny sposób

  

   

Na podstawie "Wirtualnej Kuchni Polskiej"