puby.com

przewodnik po restauracjach   

© Euroserwer 2000 

    

[savoir-vivre]  [ciekawostki]  [przepisy]  [wpisz się do serwisu]  [euroserwer]  [ciekawe strony]  [mikrofalówka]

  

 
    >>  przepisy kulinarne  >>  kasza gryczana
 

Kasza gryczana

 
Najbardziej ceniona z kasz polskich, stanowiąca niezastąpiony dodatek do wszelkiego rodzaju zrazów, pieczeni i sosów. Okraszona skwarkami lub maszczona masłem wyśmienicie smakuje ze śmietaną. Szczególnie ceniona jest kasza „palona”, to znaczy zarumieniona na surowo o wyrazistym smaku i ciemnej barwie. Jak przygotować kasze na sypko? O to przepisy naszych dziadów....
 

 

 

Kasza gryczana „prażona” wypiekana na sypko.

...1 szklankę kaszy gryczanej, po uprzednim wnikliwym przebraniu , by twardych czarnych ziaren nie zawierała wsypujemy w czeluść rondla , w którym to 5 dkg smalcu rozgrzaliśmy silnie. Pamiętać trza , iż smalec z kaszą praśniej smakuje niźli z masłem. Prażymy tak na wolnym ogniu ową kaszę nieustannie łychą mieszając dopóty, kasza smalec zabierze i rumiany kolor ją okrasi. Tedy to kasze wrzątkiem w ilości szklanki i ćwiartki zalewamy i na małym ogniu do zabrania wody trzymamy. I tu rzecz najważniejsza....rondel pokrywką przykryty do średnio gorącego pieca wkładamy i tam 3 kwadranse trzymamy. W ten sposób przyrządzona kasza sypkość właściwą posiada, a żeby i smak jej uszlachetnić, można wodę zwykłą lekkim wywarem z grzybów zastąpić....

Na podstawie: Maria Lemnis, Henryk Vitry ,W staropolskiej kuchni i przy polskim stole”, Wydawnictwo Interpress, Warszawa 1983

 Oczywiście piec spokojnie w naszych warunkach piekarnik zastąpić może, a jeżeli i takowego nie posiadamy to....

 Kasza gryczana „parzona”.

...w rondlu średnim gotujemy wodę osoloną, do której to kaszy dodajemy w ilości takiej, coby woda na centymetr nad kaszą sterczała. Do rondla wrzucamy łyżki dwie smalcu, lub jak kto masła woli i zagotowujemy. Kiej tylko kipnie woda rondel pokrywą przykryty w pierzynę owijamy i w ciepłej izbie godzin 2-3 trzymamy. Kasza dojdzie i sypką będzie i najlepiej ze skwarkiem grubym smakuje....

 Jeżeli pierzyny nie posiadamy, wystarczy kilkoma warstwami gazet garnek owinąć a następnie ciepłym kocem dodatkowo zabezpieczyć.

 Przepis Babci Mili