puby.com

przewodnik po restauracjach   

© Euroserwer 2000 

[savoir-vivre]  [ciekawostki]  [przepisy]  [wpisz się do serwisu]  [euroserwer]  [ciekawe strony]  [mikrofalówka]

  

 
    >>  savoir-vivre  >>  nakrycie stołu (2)

Nakrycie stołu (2)

Nakrycie rozszerzone

Nakrycie tego typu jest stosowane przy przyjęciach składających się  z wielu dań, do których będą serwowane różne napoje i trunki. Z reguły nakrycie takie składa się z: dużego noża, noża do przystawek, noża do ryb, dużego widelca, widelca do przystawek, widelca do ryb, łyżki do zupy, widelczyka deserowego, łyżeczki deserowej, talerzyka na pieczywo, noża do masła, kieliszka do wina białego, kieliszka do wina czerwonego, kielicha do szampana (ewentualnie), serwety, biletu (wizytowego) i podtalerza na którym ustawiamy zastawę.

        Podtalerz na którym ustawiamy zastawę, (często platerowany) wyznacza środek całego nakrycia. Sztućce którymi posługujemy się prawą ręką - nóż do dania głównego, nóż do ryb, łyżkę do zupy i nóż do przystawek kładziemy z prawej strony ( w takiej właśnie kolejności licząc od podtalerza). Po lewej stronie kładziemy duży widelec do dania głównego, widelec do ryb i widelec do przystawek. Talerzyk na pieczywo ustawiamy z lewej strony, nieco wyżej w niewielkiej odległości od ostatniego widelca. Na jego prawej krawędzi kładziemy nóż do pieczywa (ostrzem skierowanym w lewo). Zalecane jest przez niektórych znawców savoire-vivre by ilość sztućców nie przekraczała trzech po prawej i dwóch po lewej stronie, chcąc się do tego zastosować pozostałe sztućce donosimy w miarę podawania potraw. Układ przedstawiony poniżej należy interpretować w sposób taki, iż wymiennie stosujemy zestaw do ryb z zestawem do przystawki.
     Kieliszki ustawiamy następująco: kielich do czerwonego wina na linii noża do dania głównego, kieliszek do wina białego nieco niżej po prawej stronie, kielich do szampana na lewo od kielicha do szampana ,nieco wyżej.
   
 Zobacz też:
savoir-vivre  >>  nakrycie stołu (1)
  

  kieliszek do szampana  
  kieliszek do wina czerwonego kieliszek do wina białego  
 
 

widelec do przystawki

widelec do ryb

widelec do dania głównego

widelczyk deserowy, łyżeczka deserowa

nóż do dania głównego

nóż do ryb

łyżka do zupy

nóż do przystawek  
 

talerzyk na chleb, nóż do masła

podtalerz

   
Na podstawie: Horsta Hanisch'a "Savoir-vivre przy stole", Wydawnictwo książkowe Twój Styl, W-wa 1999